Timp de încercare și noi oportunități

Așa cum deja știți, noi suntem prezente în orașul Kaluga (Rusia), capitală de județ, care are circa 350 mii de locuitori.  Parohia din care facem parte are doi sfinți protectori: Sf. Gheorghe mucenic și Sf. Francisc de Assisi. Este singura biserică catolică din regiunea noastră, unde ne desfășurăm zilnic misiunea. Locuim într-un bloc cu 5 etaje, iar apartamentul nostru se află la ultimul etaj.

Locul central al comunității este capela, unde îl avem continuu printre noi pe Isus prezent în Preasfântul Sacrament. Aici ne rugăm împreună Domnului binecuvântându-L, mulțumindu-I și implorându-I ajutorul în orice situație. Aici purtăm în fața Lui toate bucuriile și suferințele noastre și ale lumii întregi, întărite fiind de Cuvântul său pe care ni-l oferă zilnic în dar. Aici vă întâlnim spiritual pe fiecare dintre voi, cunoscuți și necunoscuți, toți frați și surori în Isus Cristos.

În acest an Dumnezeu a permis ca o mare parte din perioada Postului Mare și sărbătoarea Paștelui să fie trăite într-un alt fel, neașteptat pentru noi toți, din cauza noului virus care ne-a constrâns să rămânem în casele noastre. Asemenea multor creștini din Rusia și din întreaga lume, am sărbătorit și noi Paștele în comunitatea noastră. Urmând cerințele venite atât din partea autorităților civile cât și a celor bisericești, spre binele nostru și al celor din jur, am decis să rămânem în casă la fel ca majoritatea dintre voi.

În acest timp de izolare am făcut experiența unei mai mari apropieri de Dumnezeu și între noi, ajutându-ne să reflectăm asupra a ceea ce este esențial în viața noastră de persoane consacrate și că suntem în trecere pe acest pământ. Am putut face memoria binefacerilor pe care Dumnezeu le-a făcut în viața fiecăreia dintre noi, să fim recunoscătoare pentru iubirea și milostivirea Sa, căutând să corespundem mai mult acestei iubiri.

Trăind experiența recentă a anului Centenar al Provinciei noastre, am avut posibilitatea și în acest timp de autoizolare să ne întoarcem din nou la evocarea diferitelor memorii ale surorilor noastre, să vedem drumul parcurs până azi și modul minunat în care Dumnezeu ne-a condus istoria și în vremuri grele, dar care continuă să ne indice drumul și în situațiile actuale prin care trecem. Aceste memorii ne dau mereu noi puteri și un nou elan de a continua să-L urmăm pe Isus pe aceste căi necunoscute nouă, care ni se prezintă astăzi. Descoperim zilnic bogăția și frumusețea comunității, ea fiind școala la care învățăm să iubim diversitatea și să ne iertăm reciproc, fiind conștiente că fiecare soră este un dar al Domnului.

În fiecare dimineață participăm la Sf. Liturghie celebrată de Papa Francisc și transmisă în direct din Vatican.  Ne face bine să ne rugăm după intențiile sale zilnice, să-i ascultăm cuvintele pline de înțelepciune și îndemnurile pe care le adresează la omilie, precum și de a rămâne mai mult timp în adorarea Preasfântului Sacrament după Sf. Împărtășanie.

Chiar dacă am rămas în casă, acest timp ne-a permis să continuăm apostolatul nostru prin folosirea mijloacelor de comunicare de care dispunem pentru a încuraja și susține moral și spiritual pe unii credincioși din parohie, persoanele în vârstă și bolnave, alte persoane care ne-au contactat și ne-au cerut sprijin prin rugăciune. A fost un timp favorabil și pentru a putea aduce la zi unele munci rămase în urmă, pentru a învăța să ne confecționăm măști, pentru a ne ocupa de croitorie, de a repara veșminte și lucruri bisericești. Am continuat, de asemenea, cu studierea la distanță a limbii ruse.

Suntem recunoscătoare bunului Dumnezeu pentru că ne oferă atâtea oportunități de a crește în comuniunea cu El, de a ne cunoaște mai bine între noi și că ne luminează în căutarea noastră de a găsi noi soluții pentru a ne continua slujirea în această misiune.

Invitația lui Isus ”Nu vă temeți!” este mereu actuală. Cristos a înviat cu adevărat, este viu printre noi, iar Duhul Sfânt pe care ni l-a trimis de la Tatăl ne luminează și ne întărește pe cale.

Să ne lăsăm, așadar, locuite de Sfânta Treime!

Sr. Elisabeta,  Sr. Iacinta și Sr. Cristina

* * *