Comunitatea „Sfânta Treime” – Serravalle (San Marino)

„În bucurie şi simplitate, răspândiţi cuvântul meu!”

Scurtă descriere istorico-geografică 

San Marino este una dintre cele mai vechi Republici din lume, este al patrulea stat dintre cele mai mici din Europa, situat în centru-nord a peninsulei italiene, în inima Italiei, între regiunile Marche şi Romagna, la o distanţă de 22 km de oraşul Rimini. Rep. San Marino este un Stat independent, cu o populaţie de 33.574 locuitori.

            Conform legendei, statul San Marino a fost fondat in 301 d.C. de un pietrar numit Marino, originar din Arbe, o insula a Dalmației.

În anul 257 al erei creștine, într-un moment în care persecuțiile împotriva creștinilor deveneau din ce în ce mai amare, împărații romani Dioclețian și Maximian au decis să reconstruiască orașul Rimini, distrus de Demostene, regele liburnienilor. În acest scop, au mobilizat arhitecți, zidari și muncitori calificați din tot Imperiul. Dintre acestea, Marino și Leone au venit la Rimini din Dalmația și s-au remarcat imediat pentru expertiza lor în prelucrarea pietrei, precum și pentru virtuțile lor morale excepționale.

La scurt timp, Leo și Marino au fost trimiși pe Muntele Titano pentru a extrage piatra. Au rămas acolo trei ani. Mai târziu, Leo s-a mutat la Muntele Feretro, care va lua mai târziu numele de San Leo, în timp ce Marino s-a întors la Rimini. Aici a rămas doisprezece ani și trei luni, lucrând și dedicându-se predicării Evangheliei și luptei împotriva idolatriei.

Cand a venit persecutia impotriva crestinilor (de catre împăratul Dioclețian), Marino s-a refugiat pe Muntele Titano, dăruit mai apoi lui, de către Donna Felicita (sau Felicissima) – care era proprietara acestui munte – pentru a-i mulțumi, că i-a vindecat fiul bolnav.. Pe acest munte, Marino a reușit să formeze în jurul său o mică comunitate care a devenit punctul de referință.

Înainte de a muri, conform legendei, San Marino ar fi pronunțat următoarea propoziție urmasilor săi: „Vă las liberi de ambii bărbați” adica de Imparat si de Papa. Aceste cuvinte sunt la basa fondarii independenței Republicii.

Serravalle orasul unde locuim, este un oraş din cele 9 care compun mica Republica din San Marino, cu o populaţie de 10.662 locuitori. Are o suprafaţă de 10.53 km² şi, este localitatea cea mai populată din întreaga Republică.

           Oraşele din San Marino cu care se învecinează sunt: Domagnano, Borgo Maggiore, Dogana. Iar oraşele italiene vecine sunt: Verucchio, Rimini şi Coriano. În timpurile medievale (962 d.C.), oraşul  era numit Castrum Olnani, satul ulmilor. 

Presenţa Surorilor Franciscane

O fraternitate este un dar pe care Duhul Sfânt o face unei anumite Biserici şi numai prezenţa ei, care este autentică, are mare putere de a da mărturie despre Evanghelie şi de a deschide spre ea inimile fraţilor (Const. V, nr. 93-94).

Dupa cum ne spun Constitutiile noastre, Dumnezeu prin prezenta noastra a facut un dar bisericii locale din Serravalle si noua ne-a dat in Dar, aceasta comunitate parohiala.

În calitate de misionare franciscane, suntem chemate si voim să urmăm exemplul Sfântului Francisc de Assisi, care dorea cu ardoare să-l facă cunoscut tuturor oamenilor pe Dumnezeu şi ,,nu se socotea prietenul lui Cristos, dacă nu iubea sufletele pe care El le-a iubit”. 

Prezenţa noastră aici a fost cerută de parohul comunităţii din Serravalle, Mons. Giuseppe Innocentini care a exprimat excelenţei sale Mons. Luigi Negri, episcop de San Marino-Montefeltro, dorinţa de a avea o comunitate de surori si, care deja cunoştea Congregaţia noastră prin prezenţa comunităţii „Regina Sfântului Rozariu” de la San Giovanni Sotto le Penne de pe acest teritoriu. 

              Istoria noastră aici, a început în mod oficial pe 1 octombrie 2010, cu celebrare euharistică prezidată de Excelenţa Sa Mons. Luigi Negri care, în predica, a încurajat surorile la acest început de drum şi a exprimat bucuria sa pentru prezenţa noastră în această localitate şi comunitate parohială.  Credincioşii acestei parohii ne-au primit cu mare bucurie şi preţuire. Preţuiesc mult prezenţa noastră în mijlocul lor, fiind foarte atenţi faţă de fiecare dintre noi, generoşi şi disponibili în a ne ajuta când avem nevoie.

              Comunitatea de la Serravalle este formată din trei surori: sr. Camelia Talmacel, sr. Corina Maria Benko şi sr. Ana Vereş – responsabila comunităţii.

              Activităţile noastre aici sunt diverse: ne dedicăm şi oferim disponibilitatea noastră în activitatea pastorală cu copii la cateheză si la acţiunea catolică, cu animarea liturgică; noi toate facem parte din corul parohial, una dintre surori face parte din Consiliul Pastoral Parohial; o dată pe săptămână mergem la casa de batrâni “Fiorina” pentru pregătirea şi animarea Sfintei Liturghii şi ajutăm la distribuirea Sfintei Impărtăşanii. În prima vinere din lună o soră, împreună cu parohul don Simone şi cu diaconul Domenico, duc Sfânta Împărtăşanie la bătrâni, iar o dată pe sâptămână, Duminica, ducem Sfânta Împărtăşanie la cativa bătrâni din parohie.

Se colaborează cu Asociaţia “Carità senza Confini”, care ajută misiunile noatre din diverse ţări. Sr. Camelia lucrează ca asistentă medicală la o casă statală de dizabili – „Colore del Grano” – in San Marino, sr Corina lucreaza tot ca asistenta medicala la “Hotel della salute” Montegrimano-Terme, a doctorului Giovanetti, si sr Ana ca învăţătoare la grădiniţă statală în Serravalle.

            În perioada de vară oferim disponibilitatea, pentru cine poate, ca educator, la campusurile care se fac cu adolescentii şi copii, la Chiusi della Verna. Suntem implicate si la nivel de dieceza, o soră din comunitate face parte din Comisia pentru Pastorala Vocationala. Suntem în comuniune și cu surorile noastre din comunitatea din Borgo Maggiore cu care ne întâlnim pentru diverse momente fraterne: zi de reculegere, formare la nivel de  USMI, zile de naștere, Sărbători și alte evenimente. Colaborăm cu preoţii români şi cu românii care sunt în împrejurimi.      

In misiunea noastra suntem chemate să fim mărturisitoare ale iubirii lui Dumnezeu pentru cei din jur, al bucuriei, al simplităţii şi al comuniunii. Acest îndemn îl primim de la Isus Cristos: „Rămâneţi în mine şi eu în voi… căci fără mine nimic nu puteţi face… iar cine rămâne în mine şi eu în el acela va aduce roadă multă’(In. 15, 4-5).

Toate le pot în cel care mă întăreşte” (Fil 4,13)

                                                                                      Surorile din comunitatea „Sfânta Treime”

                                              Serravalle (San Marino)