Comunitatea „Sfânta Treime” – Serravalle (San Marino)

„În bucurie şi simplitate, răspândiţi cuvântul meu!”

Scurtă descriere istorico-geografică 

Serravalle este un oraş din cele 9 care compun mica Republica din San Marino, cu o populaţie de 10.841 locuitori. Are o suprafaţă de 10.53 km² şi, este localitatea cea mai populată din întreaga Republică. Republica San Marino, situată în inima Italiei, între regiunile Marche şi Romagna, la o distanţă de 22 km de oraşul Rimini, este un Stat independent, cu o populaţie de 33.328 locuitori.

Oraşele din San Marino cu care se învecinează sunt: Domagnano, Borgo Maggiore, Dogana. Iar oraşele italiene vecine sunt: Verucchio, Rimini şi Coriano. În timpurile medievale (962 d.C.), oraşul  era numit Castrum Olnani, satul ulmilor. 

Prezenţa surorilor franciscane

O fraternitate este un dar pe care Duhul Sfânt o face unei anumite Biserici şi numai prezenţa ei, care este autentică, are mare putere de a da mărturie despre Evanghelie şi de a deschide spre ea inimile fraţilor (Const. V, nr. 93-94).

În calitate de misionare franciscane, voim să urmăm exemplul Sfântului Francisc de Assisi, care dorea cu ardoare să-l facă cunoscut tuturor oamenilor pe Dumnezeu şi ,,nu se socotea prietenul lui Cristos, dacă nu iubea sufletele pe care El le-a iubit”. 

Prezenţa noastră aici a fost cerută de parohul comunităţii din Serravalle, Mons. Giuseppe Innocentini care a exprimat excelenţei sale Mons. Luigi Negri, episcop de San Marino-Montefeltro, dorinţa de a avea o comunitate de surori si, care deja cunoştea Congregaţia noastră prin prezenţa comunităţii „Regina Sfântului Rozariu” de la San Giovanni Sotto le Penne de pe acest teritoriu. 

Istoria noastră aici, a început în mod oficial pe 1 octombrie 2010, cu celebrare euharistică prezidată de Excelenţa Sa Mons. Luigi Negri care, în predica, a încurajat surorile la acest început de drum şi a exprimat bucuria sa pentru prezenţa noastră în această localitate şi comunitate parohială.  Credincioşii acestei parohii ne-au primit cu mare bucurie şi preţuire. Preţuiesc mult prezenţa noastră în mijlocul lor, fiind foarte atenţi faţă de fiecare dintre noi, generoşi şi disponibili în a ne ajuta când avem nevoie.

Comunitatea de la Serravalle este formată din trei surori: sr. Camelia Talmacel, sr. Monica Mitricioae şi sr. Ana Vereş, responsabila comunităţii.

Activităţile noastre aici sunt multiple: ne dedicăm şi oferim disponibilitatea noastră în activitatea pastorală cu copii la cateheză si la acţiunea catolică, cu animarea liturgică; două dintre surori fac parte din corul parohial, una dintre surori face parte din consiliul pastoral parohial; o dată pe săptămână mergem la casa de batrâni “Fiorina” pentru pregătirea şi animarea Sfintei Liturghii şi ajutăm la distribuirea Sfintei Impărtăşanii. În prima vinere din lună o soră, împreună cu parohul don Simone şi cu diaconul Domenico, duce Sfânta Împărtăşanie la bătrâni, iar o dată pe sâptămână, duminica, ducem Sfânta Împărtăşanie la trei bătrâne; se colaborează cu Asociaţia “Carità senza Confini”, asociaţie care ajută misiunile noatre din diverse ţări. O soră lucrează ca asistentă medicală la o casă statală de dizabili şi o sora ca învăţătoare la grădiniţă statală.

În perioada de vară oferim disponibilitatea, pentru cine poate, ca educator, la campusurile care se fac cu adolescentii şi copii, la Chiusi della Verna. O soră din comunitate face parte din comisia USMI la nivel de dieceză. Colaborăm cu preoţii români şi cu românii care sunt în împrejurimi.      

În misiunea noastra suntem chemate să fim mărturisitoare al iubirii lui Dumnezeu pentru cei din jur, al bucuriei, al simplităţii şi al comuniunii. Acest îndemn îl primim de la Isus Cristos: „Rămâneţi în mine şi eu în voi… căci fără mine nimic nu puteţi face… iar cine rămâne în mine şi eu în el acela va aduce roadă multă’(In 15, 4-5)

„Toate le pot în cel care mă întărește” (Fil 4,13)

Surorile din comunitatea „Sfânta Treime”