Comunitatea „Sf. Clara” – Camposampiero (Italia)

«Viaţa creştină se poate asemăna cu un curcubeu
care se întinde în mod maiestuos peste orizont:
sunt diferite culori, dar roşul aprins şi albastrul ceriu
predomină peste toate celelalte;
roşul este flacăra iubirii lui Dumnezeu,
albastrul este gingăşia iubirii fraterne». 
 (Sf. Anton de Padova)

Comunitatea Sf. Clara de Assisi se deschide în vara anului 2018, pe 31 august, odată cu sosirea celor trei surori sr. Maria Ghiurea (superioara comunităţii), sr. Angela Bulai şi sr. Tereza Iştoc. Deschiderea oficială a acestei comunităţi a avut loc pe data de 16 septembrie în cadrul sfintei Liturghii celebrată în Sanctuarul viziunii. Practic, comunitatea este deschisă în urma invitaţiei părintelui Provincial al Fraţilor Minori Conventuali, Giovanni Voltan, care doreşte ca Surorile Franciscane Misionare de Assisi să colaboreze cu ei în opera de evanghelizare şi trăire a carismei franciscane.

Orăşelul Camposampiero este cunoscut pentru frumoasa mărturie de viaţă pe care Sf. Anton de Padova a avut-o în ultima perioadă a vieţii sale. Aici, acest mare sfânt, şi-a petrecut ultimele trei săptămâni din peregrinarea pământească, fiind găzduit de contele Tiso al VI-lea pe care îl avea de prieten.

În biografia sfântului Anton găsim că acesta era cunoscut ca un frate al rugăciunii, al predicării Cuvântului şi al carităţii faţă de cei săraci. În timpul şederii lui la Camposampiero, pe când se ruga în cămăruţa sa, Isus sub chip de Prunc îi apare învăluindu-l într-o lumină puternică. Chilia viziunii Sfântului Anton se află în Sanctuarul dedicat Sfântului Ioan Botezătorul, alăturat Conventului Fraţilor Minori Conventuali. În apropiere, la câţiva paşi, se află şi aşa numitul Sanctuar al nucului; se spune că aici Anton găsise un nuc, între ramurile căruia îşi construise o baracă în care obişnuia să se retragă pentru rugăciune şi de unde predica oamenilor de rând, celor care pe lângă munca câmpului, erau însetaţi de Cuvântul lui Dumnezeu.

Fraţii Minori Conventuali sunt prezenţi în Camposampiero din 1229. Aici au construit conventul alăturându-l Sanctuarului viziunii. În acest locaş, în 1908, fraţii au creat un spaţiu pentru seminarul minor unde se puteau forma tinerii care doreau să îmbrăţişeze carisma franciscană. Odată cu crearea spaţiului pentru formarea tinerilor, au fost aduse Surorile Franciscane Misionare de Assisi care desfăşurau diferite servicii interne: bucătărie, spălătorie, călcătorie, sacristie, etc.

Istoria spune că în perioada bombardamentului din 1945, în data de 6 martie, cele trei surori prezente în comunitatea din Camposampiero: Sr. Maria Margherita Artese, Sr. Maria Matilde Branca şi Sr. Michelina Mărtinscă – de origine româncă, din Pildeşti, Neamţ -, în timp ce făceau serviciul lor în sanctuar, au fost asaltate şi au murit jertfindu-şi viaţa.

Prima comunitate a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi prezente la Camposampiero, de care se vorbeşte şi azi cu vie memorie, se retrage în 1990. A doua comunitate avea să se deschidă în 2018 pentru a da continuitate frumoasei experienţe de slujire şi comuniune cu Fraţii Minori Conventuali, împreună pasionaţi în a duce mai departe Cuvântul lui Dumnezeu şi zelul pentru mântuirea sufletelor după exemplul Sf. Anton de Padova.

În spaţiul care găzduia sectorul formativ al fraţilor, după restaurarea casei în anul 2000, a luat naştere „Casa de spiritualitate”, loc în care surorile noii comunităţi, Sf. Clara de Assisi, îşi desfăşoară serviciul cu multă pasiune şi dăruire. Aici se organizează cursuri formative de diferite dimensiuni (spirituală, psihologică, teologică, etc.), pelerinaje, itinerarii de însoţire a familiilor, exerciţii spirituale, zile de reculegere pentru religioşi şi laici, şcoli de rugăciune şi întâlnire cu Cuvântul lui Dumnezeu, serate cu tematici de actualitate, teme de spiritualitate franciscană şi multe altele, pentru toate gusturile şi cererile celor interesaţi.

„Casa de spiritualitate” găzduieşte şi grupuri externe organizate, persoane interesate pentru momente de rugăciune, pelegrini, persoane în căutare care doresc să petreacă zile de tăcere, etc. Este dotată cu multe săli, amfiteatru, capele, camere de dormit, sală de masă, spaţii verzi; un ambient plăcut şi primitor care îi încântă pe cei care frecventează acest locaş.

Surorile din comunitatea „Sf. Clara” se bucură de colaborarea şi experienţa de comuniune cu Fraţii Minori Conventuali cu care împărtăşesc unele momente fraterne; o experienţă pozitivă şi foarte bogată care face ca slujirea lor să fie cât mai frumoasă. Munca lor specifică în „Casa de spiritualitate” este să însoţească grupurile la diferitele lor momente, să pregătească ambientul pentru buna desfăşurare a întâlnirilor, să îngrijească spaţiile interne pentru a crea un context familial şi primitor, să organizeze cursuri şi întâlniri, să însoţească spiritual persoanele interesate, să facă ca totul să decurgă bine aşa încât, cei care vin în această casă, să îl poată întâlni cu adevărat pe Dumnezeu.  

Slujirea pe care surorile o desfăşoară în acest locaş este mărturia unei vieţi dăruite şi pline de bucurie care doreşte să fie în continuitate cu ceea ce Sf. Anton de Padova a lăsat ca moştenire celor care trăiesc pe aceste meleaguri: experienţa de a fi iubit de Dumnezeu şi de a iubi pe aproapele până la totala dăruire.    

Sr. Maria Ghiurea