Comunitatea „Sf. Maria a Îngerilor” – Kaluga (Rusia)

Oraşul Kaluga este situat la circa 200 km sud-est de Moscova, este un oraş-reşedinţă de judeţ în plină dezvoltare şi numără circa 350.000 de locuitori. Comunitatea catolică numără astăzi circa 200 de membri care frecventează biserica şi aparţine Arhidiecezei de Moscova.

Prezenţa noastră în aceste locuri a început în urma unei cereri oficiale adresate Superioarei generale – sr. Serena Picchio, în data de 28 octombrie 1997 de către pr. Mirek Korczewski (OFMConv.) parohul comunităţii din oraş, de a avea prezenţa unei comunităţi de surori, iar aceasta se constituie abia în anul 2003. Pr. Mirek solicita surori pentru a-i fi de ajutor în opera de evanghelizare, pentru a da mărturie vie despre credinţa creştină, despre dragostea fraternă şi despre rugăciune, pentru cateheza copiilor, a tinerilor şi a adulţilor, pentru a lucra cu săracii şi bolnavii, precum şi în gestionarea unei case pentru întâlniri şi reculegeri spirituale. Însă, era deschidere şi pentru proiecte voite de surori.

Primele două surori care şi-au dat disponibilitatea de a veni în această misiune – sr. Piera Noro (Italia) şi sr. Iacinta Roca (România), au sosit în data de 21 iunie 2003, mai apoi sosind şi celelalte două surori care urmau să facă parte din comunitate: sr. Paola Antonielli (Italia) şi sr. Gema Pak (Korea), pe 2 august 2003.

Comunitatea noastră are ca dată de naştere ziua de 2 august 2003 şi o are ca protectoare pe Sfânta Maria a Îngerilor, având în componenţa ei iniţială patru surori şi fiind o delegaţie generală, prima ei superioară fiind sr. Piera Noro. Comunitatea surorilor a fost primită iniţial în casa parohială a fraţilor minori conventuali şi, după aproximativ o lună de zile, a fost cumpărat un apartament nu departe de biserică. Astfel, surorile au putut începe viaţa lor comunitară pe data de 15 august 2003. E o comunitate pusă de la începuturile ei sub semnul Fecioarei Maria.

Pentru a răspunde diferitelor exigenţe, surorile au studiat limba rusă, încercând astfel să se insereze încet-încet în viaţa comunităţii parohiale, fiind susţinute puternic de comunitatea fraţilor minori conventuali. Primele activităţi au fost împărţirea pâinii săracilor precum şi pregătirea ceaiului cald pentru aceştia, de două ori pe săptămână. Împreună ci fraţii mergeau în familii la sfinţirea caselor sau pentru a-i vizita pe cei în vârstă. Astfel, era mereu o bună ocazie de cunoaştere reciprocă.

Datorită deselor ieşiri din ţară a surorilor pentru reînnoirea vizei, multe alte surori au trecut prin această comunitate pentru a se alterna şi a nu rămâne o soră singură. Astfel, fiecare soră a contribuit la creşterea şi dezvoltarea ei. Rugăciunea comunitară, rugăciunea personală, întâlnirile fraterne, studiul, apostolatul dar şi momentele de fraternitate şi de destindere au întărit de-a lungul timpului mărturia prezenţei noastre în mijlocul acestui popor în care ne aflăm, căutând să-l purtăm pe Dumnezeu în realităţile cotidiene.

Astăzi comunitatea are în componenţa ei trei surori românce, după ce această realitate a fost preluată de Provincia ”Sf. Francisc de Assisi” din România în anul 2013: sr. Elisabeta Mircsov – superioara comunităţii, sr. Cristina Ciuraru şi sr. Iacinta Roca.

Pe lângă studiul limbii ruse, suntem înserate în viaţa bisericii parohiale şi în activităţi precum: îngrijirea bisericii şi, în lipsa unei comunităţi stabile a Fraţilor Minori Conventuali, suntem prezente pentru deschiderea zilnică a bisericii, primirea persoanelor care intră şi doresc să se roage sau să fie ascultate în nevoile lor, oferirea pâinii pentru săraci şi animarea liturgică. Deoarece nu avem sfânta Liturghie zilnică, în fiecare seară ne rugăm sfântul Rozariu, celebrăm Vesperele şi liturgia Cuvântului.

Participăm lunar la întâlnirile pastorale care se desfăşoară la Episcopia din Moscova împreună cu arhiepiscopul, preoţii şi persoanele consacrate din dieceză. O soră ajută o doamnă în pregătirea catehezelor duminicale a unui grup de copii. O altă soră ajută un grup de persoane în studierea limbii italiene. Participăm şi la rugăciunea celor două grupuri de rugăciune din cadrul parohiei: cea a rozariului viu şi a mamelor în rugăciune.

Deasemenea, în fiecare sâmbătă o soră participă, împreună cu un grup de credincioşi, la rugăciunea rozariului transmis în direct la Radio Maria. Suntem prezente şi la campusul cu copiii, întâlnirile cu tinerii la nivel decanal şi încercăm să răspundem altor iniţiative care se ivesc. O altă ocupaţie sănătoasă este cultivarea terenului arabil pe care îl deţinem, astfel contribuind la întreţinerea noastră.

Prin apostolatul rugăciunii şi prin menţinerea bisericii deschise zilnic, îndeplinim îndemnurile Sfântului Părinte papa Francisc care îndeamnă astfel: ”Biserica este chemată să fie mereu casa deschisă a Tatălui. Unul dintre semnele concrete ale acestei deschideri este de a avea peste tot biserici cu uşile deschise. Aşa încât, dacă cineva vrea să urmeze un îndemn al Duhului şi se apropie căutându-l pe Dumnezeu, nu se va întâlni cu răceala unei uşi închise” (Evangelii Gaudium, 47).

Sub protecţia Sfintei Fecioare Maria, zi de zi îmbrăţişăm chemarea Domnului de a-L mărturisi şi a-l vesti în mijlocul acestui popor, construind astfel Împărăţia Sa.