Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „O rază de soare” – Huși

 A promova recunoașterea demnității oricărei persoane este o responsabilitate constantă a Bisericii: este misiunea de a continua în timp apropierea lui Isus Cristos față de orice bărbat și orice femeie, în special de cei care sunt mai slabi și vulnerabili”. A primi persoanele cu dizabilități și a răspunde la necesitățile lor, este o datorie a comunității civile și a celei bisericești pentru că persoana umană chiar și atunci când rezultă rănită în mintea și în capacitățile ei senzoriale și intelective, este un subiect pe deplin uman, cu drepturi sacre și inalienabile specifice oricărei creaturi umane”!

          (din mesajul Papei  Francisc cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.)

            Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „O Rază de Soare”, și-a început activitatea în data de 2 octombrie 2000 cu un grup de 10 copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, care au fost preluați de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Huși unde au fost abandonați încă de mici. Toți beneficiarii erau diagnosticați cu virusul HIV/SIDA având asociate și diferite afecțiuni fizice, psihice, și psihomotorii.

Centrul are  misiunea de a asigura:

– servicii de bază –  ajutor pentru realizarea igienei corporale, îmbrăcare, hrănire, etc.

         – servicii de îngrijire social-medicală – terapie ocupaţională, fiziokinetoterapie.

         – educaţie non-formală și informală,

         – terapie ocupaţională şi de petrecere a timpului liber.

         – asigurarea hranei, a cazarmamentului

         – acordarea de sprijin emoțional, consiliere psihologică, dezvoltarea unor deprinderi de viață independentă în vederea asigurării unui regim de viață  adecvat nevoilor lor, servicii religioase.

– dezvoltarea capacităților fiecărui tânăr în vederea integrării sale sociale,

– menținerea relațiilor cu ceilalți membri ai comunității pentru a evita izolarea tinerilor, respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului tânărului,

– deschiderea către comunitate,

–  respectarea demnității fiecăruia,

– asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate a unui regim de viață adecvat nevoilor fundamentale, ascultarea opiniei şi luarea în considerare a acestora ținându-se cont de vârsta, gradul de maturitate şi problemele pe care le are,

– asigurarea protecției împotriva abuzului şi exploatării, tinerii fiind educați în spiritul iubirii, iertării, toleranței şi respectului față de semeni.

         Personalul Centrului motivat și calificat asigură îngrijirea în condiţii optime şi de calitate a serviciilor, fiind motivat în mod deosebit de principiul creştin al iubirii faţă de aproapele.

         De-a lungul anilor, datorită mediului de tip familiar creat în cadrul Centrului, a atenției acordate și nu în ultimul rând a stabilității membrilor echipei multidisciplinare angrenate în acordarea serviciilor, progresele înregistrate de beneficiari sunt remarcabile, îndeosebi la nivel comportamental și de exprimare și bineînțeles în limitele dizabilităților pe care fiecare le prezintă.

Câțiva dintre ei au putut dezvolta și anumite abilități precum, confecționarea diferitelor obiecte, lucrușoare, felicitări, quilling, cântatul la orgă, chitară care acum sunt responsabili pentru animarea celebrărilor religioase pentru grupul de copii și tineri din comunitatea locală.

Referitor la ceilalți  tineri, având în vedere caracteristicile lor psiho-somatice, este strict necesar ca aceștia să fie supravegheați permanent, majoritatea dintre aceștia având nevoi de asistență continuă chiar și în realizarea unor sarcini foarte simple de zi cu zi precum: efectuarea igienei personale, autoservire, schimbarea articolelor de îmbrăcăminte, etc.

În data 12 februarie 2017 una dintre beneficiare, Turcu Georgiana, după o lungă perioadă de suferință trăită cu multă resemnare şi abandonare și-a luat zborul în brațele Tatălui Ceresc, lăsând un gol şi o tristețe adâncă în sufletul tinerilor, surorilor dar și a  celor care o cunoșteau, care au considerat-o ca pe un înger între ei. Georgiana a fost foarte mult iubită de prietenii și colegii ei; erau mai mult decât frați și surori, a fost ca o mamă, un lider şi o soră pentru fiecare dintre ei. Astăzi, chiar dacă le este greu fără ea, reușesc să trăiască în simplitate şi credință legătura cu ea prin diferite forme şi gesturi.

În luna august a anului 2023, Centrul  nostru și-a deschis iar porțile pentru a primi alte patru beneficiare cu dizabilități cu vârste între 37 și 42 de ani transferate dintr-un alt Centru de Recuperare și Reabilitare care nu mai avea posibilitatea de a le îngriji.

         Privind această misiune ne dăm seama că doar mâna lui Dumnezeu este cea care ne conduce atât pe noi cât şi pe beneficiari. De aceea, ne încredem în protecția Sf. Îngeri Păzitori, patronii comunității noastre pentru a ne ajuta și proteja în continuare pentru a fi semne de speranță pentru multe persoane care au nevoie de ajutorul nostru.         

          ”Aceasta era privirea lui Dumnezeu asupra persoanelor pe care le întâlnea, o privire de blândețe și milostivire, mai ales asupra celor care erau îndepărtați din atenția celor puternici și chiar a autorităților religioase ale timpului său.

 De aceea, ori de câte ori comunitatea creștină transformă indiferența în proximitate și excluziunea în apartenență îți îndeplinește misiunea ei profetică. Într-adevăr, nu e îndeajuns a apăra drepturile persoanelor: e necesar a lucra pentru a răspunde și la necesitățile lor existențiale, în diverse dimensiuni, trupești, psihice, sociale și spirituale.

Orice bărbat și orice femeie, de fapt, în orice condiție de viață s-ar afla, este purtător, pe lângă drepturile care trebuie să fie recunoscute și garantate, dar și de instanțe chiar mai profunde, precum nevoia de apartenență, de a se relaționa și de a cultiva viața spirituală până la a experimenta plinătatea și a-L binecuvânta pe Domnul pentru acest dar irepetabil și minunat”.

(din mesajul Papei  Francisc cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.)

                                                                                                                                                                             Sr. Angela Gal

                                                                                                                                                                         Coordonator Centru