Comunitatea „Madre Angela M. del Giglio” – Bucureşti

„Aceasta este porunca mea, să vă iubiţi unii pe alţii, precum v-am iubit pe voi”. (In 15,12)

Bucureşti este capitala României şi în acelaşi timp este şi cel mai mare oraş al ţării, fiind important centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educaţional, ştiinţific si cultural. Este situat în partea de Sud, Sud-Est a României având o suprafaţă de 228 km2 (0,10 din suprafaţa ţării) şi un număr de 1,94 milioane locuitori.

Chiar în inima acestui oraş mare, se află şi comunitatea noastră, având-o ca şi protectoare pe Fondatoarea Institutului nostru, Madre Angela Maria del Giglio.

Oficial această comunitate a fost deschisă pe 11 februarie 1992, fiind punct de referinţă atât pentru surorile şi aspirantele venite în Bucureşti, imediat după evenimentele din 1989, pentru a studia sau pentru a lucra în spitale, dar şi pentru cele care în timpul comunismului erau deja în Bucureşti, fiind adunate în jurul sorei Apolonia Bosoi şi a sorei Gerarda Ciuraru, surori ce locuiau în Arhiepiscopie.

Şi astăzi „căsuţa de pe Biserica Alexe”, devenită sediul Provinciei, continuă să fie punct de referinţă pentru toate surorile franciscane misionare de Assisi din România, dar şi gazdă pentru toate acele persoane (surori, fraţi, preoţi, laici, din ţară şi de peste hotare) care pentru diverse motive sunt în trecere prin Bucureşti.

Îi aducem laudă şi mulţumire lui Dumnezeu şi Sfintei Fecioare Maria pentru marele dar al fraternităţii noastre, fraternitate formată din:

  • Sr. Bernaveta Ciobanu – superioara provincială
  • Sr. Daniela Chicet – vicara provincială
  • Sr. Irina Giurgică – secretara provincială
  • Sr. Elena Enăşcuţ – responsabila comunităţii
  • Sr. Bernaveta Tancău
  • Sr. Cristina Vasile
  • Sr. Maria Gondoş

Misiunea comunităţii este destul de complexă. Astfel, o soră îşi desfăşoară activitatea zilnică în domeniul educativ, în cadrul Caritasului Arhidiecezei de Bucureşti. Apoi, oferim slujirea noastră în biserica parohială „Sfânta Elena”, în diferitele ei nevoi: catehezele pentru tineri, adolescenţi şi copii, animarea sfintei Liturghii, îngrijirea şi curăţenia bisericii. Suntem implicate activ şi în ajutorarea familiilor aflate în dificultate. Colaborăm cu Fraţii Franciscani din Bucureşti în proiectele implementate de către aceştia. 

Avem convingerea că aceste activităţi izvorăsc din întâlnirea personală şi comunitară cu Dumnezeu în rugăciune, în meditarea Cuvântului lui Dumnezeu, în revizia vieţii, în formarea permanentă. Fiecare soră, în misiunea pe care o desfăşoară este conştientă de faptul că este trimisă în numele Institutului şi se străduieşte ca prin modul de viaţă să fie semn al Împărăţiei pentru cei din jur.

Îi mulţumim Domnului pentru toate şi îi încredinţăm viaţa şi activităţile noastre, rugându-l să ne ajute ca să putem face totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu fiind adevăraţi mesageri de iubire.

Sr. Elena Enăşcuţ, superioara comunităţii