Profesiunea Perpetuă a Sorei Ionela-Florentina Pal

17 septembrie 2022 – Profesiunea Perpetuă a Sorei Ionela-Florentina Pal, din Congregația Surorilor

 Franciscane Misionare de Assisi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Nisiporești

„Binecuvântează suflete al meu pe Domnul și nu uita nicicând de darurile sale!” (Ps. 102) Acestea sunt cuvintele pe care sora Ionela le-a ales ca și motto pentru această zi specială din viața ei: profesiunea perpetuă.

În ziua de 17 septembrie, întreaga Familie Franciscană își amintește de Sfântul Francisc, care în anul 1224, pe Muntele Verna, în timpul rugăciunii a primit în trupul său rănile Mântuitorului. Poate ne întrebăm ce legătură există între această sărbătoare cu o nuanță de suferinţă și profesarea sfaturilor Evanghelice? Legătura este aceasta: în orice consacrare, în orice stare de viață am fi, suntem chemați să ne asemănăm cu Isus Cristos răstignit, căci noi toți am fost răscumpărați și mântuiți prin rănile sfinte al Mântuitorului.  

Pentru noi, Surorile Franciscane Misionare de Assisi, a fost o zi cu o semnificație cu totul aparte pentru că am avut bucuria de a trăi momentul consacrării definitive a Sorei Ionela Florentina Pal, moment celebrat în cadrul sfintei liturghii în satul natal al acesteia, Nisiporești.

Printr-un DA ferm spus pentru totdeauna chemării lui Dumnezeu, sr. Ionela, în fața sr. Bernaveta Ciobanu, superioara provincială și a celor prezenți, s-a angajat să trăiască sfaturile evanghelice de ascultare, sărăcie și castitate, urmându-l pe Isus sărac și răstignit.

Liturghia a fost celebrată de pr. Emilian Dumea- vicar provincial OFMConv, împreună cu alți preoți concelebranți, printre care îl amintim pe pr. Cristinel Blăjuț (OFMConv) vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași.

La această celebrare a luat parte și un număr mare de surori din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, familiari, terțiari și consăteni, care au însoțit-o pe sora Ionela cu rugăciunea și afecțiunea lor.

          Cuvântul de învățătură a fost proclamat de pr. Bogdan Balașcă (OFMConv) care a explicat în trei puncte ceea ce celebrăm: cine vrea să îl urmeze pe Isus este chemat zilnic la o dăruire totală de sine care presupune și o renunțare la sine și la siguranțele proprii. Acest lucru poate fi văzut și ca o modalitate de a trăi sărăcia. Părintele predicator ne-a îndemnat, apoi, să ne întrebăm în fiecare zi: pe cine urmăm, pe Isus sau propriile alegeri și capricii? Putem să-l alegem pe Isus numai dacă pășim pe

urmele Sale, dacă ne luăm în fiecare zi crucea, dacă o primim și îi dăm un sens, aşa cum a făcut și Sf. Francisc.  

          Suntem recunoscătoare  pr. Paroh de Nisiporești, Pr. Fabian Blaj, și tuturor acelora care au ajutat la buna organizare a acestei sărbători. 

Mulţumim Tatălui ceresc pentru darul sorei Ionela și o încredințăm mijlocirii sf. Fecioare Maria și a Părintelui nostru, sf. Francisc de Assisi, pentru a rămâne fidelă iubirii lui Cristos și pentru a avea mereu curaj să trăiască fiecare zi cu bucurie și generozitate în slujirea încredințată.

Pace si bine!

Sr. Monica și Sr. Bernadeta

   SFMA