Din Filipine, copiii sunt bucuroşi să ofere

Misiunea noastră din Filipine, la „Casa Sf. Francisc”, în 2019, a avut ca proiect „Dragostea și Împărtășirea”. În toată această perioadă am trăit din plin cu sentimentul de recunoştinţă pentru binecuvântările pe care le-am primit: dragostea și afecțiunea pe care copiii noștri le-au trăit în familiile lor și, de asemenea, în misiunea Sf. Francisc. Prin acest proiect copiii noștri învață, sunt educaţi și conștienți despre cum să fie recunoscători arătându-și dragostea față de ceilalți și împărtășind ceea ce au, chiar și în lucruri mici. În acest an, în timpul campusului de vară, împreună cu copiii am organizat o activitate diferită: aceştia au pregătit ceva special pentru părinții lor în semn de recunoștință, toată dimineața au pregătit mâncare pentru ei, au scris şi scrisori de invitație pentru ca mamele lor să vină să se bucure de masa care au pregătit-o.

Apoi, în luna iulie, un grup de tineri coreeni au făcut o experiență de voluntariat cu copiii noștri. A fost atât de plăcut să văd cum copiii noștri i-au primit într-un mod afectuos, din toată inima cu prezentările lor diferite, împărtășind râsul lor și zâmbind cu ei. Chiar dacă limba lor era diferită, pentru ei nu a fost un obstacol, acțiunile lor și limbajul inimii erau suficiente pentru a se înțelege reciproc.

În plus, am comemorat sărbătoarea Sf. Francisc. Am extins această activitate la prietenii și vecinii noștri care au fost mereu acolo pentru noi; în această activitate copiii și-au împărtășit talentele cu inima și fața veselă pentru oaspeții noștri. Ca și Sfântul Francisc, care era atât de generos în a împărtăși ceea ce avea, şi copiii au trăit iubirea fraternă  a spiritului franciscan.

În cele din urmă, activitatea noastră pentru sărbătoarea de Crăciun s-a desfăşurat  printr-un  program de sensibilizare într-o casă pentru bătrâni (nu o instituție obișnuită, dar în realitate sunt pacienți bătrâni abandonați de familia lor) și copiii noștri le-au oferit cu mare bucurie, cadouri.  Nu am sărbătorit cu mare fast cu multe cadouri și alimente în misiunea noastră acasă, dar în schimb am oferit bătrânilor zâmbetul nostru copilăresc şi momente de destindere prin prezentările pe care copiii noștri le-au pregătit şi prin câteva cadouri necesare nevoilor zilnice.  Această sărbătoare a Crăciunului le-a adus bucurie și dragoste, care ni le-au transmis prin stima și afecțiunea lor. 

Sr.  Juliana Jang

* * *

Articol apărut în ediția de Paște, 2020, a revistei Surorilor Franciscane Misionare de Assisi „Assisi Solidale Onlus”. Revista este membru al Forumului SAD și este recunoscută de Agenția pentru ONLUS.

* * *

Revista, în italiană, se găsește aici.