Comunitate nouă în Nunukan. O insulă din Borneo – Indonezia

Comunitatea din  Nunukan, unde surorile noastre locuiesc temporar, se află pe mica insulă Nunukan, care se învecinează cu Malaezia din regiunea districtului Nunukan, situată în partea nordică a insulei Borneo, unde guvernul indonezian intenționează să mute capitala.

Primul apostolat este deschiderea grădiniței ca răspuns la cererea îndelungată a părintelui misionar italian Ragioli, OFMConv. Înainte de a deschide comunitatea din Nunukan, l-am întâlnit pe episcopul din dieceza Tanjung Selor, l-am ascultat și am împărtășit cu el diverse opinii. La începutul activității la grădiniță, episcopul a venit să o binecuvânteze cu o celebrare Euharistică.

Surorile noastre locuiesc în vechea clădire a parohiei care are nevoie de o serioasă restructurare, așa cum de altfel și grădinița. Fiecare insulă din Indonezia are o situație religioasă foarte diferită. Nunukan are un număr mare de catolici (inclusiv numărul credincioșilor care migrează din insula Flores) care sunt destul de mulți pentru a umple o parohie mare în zi de Duminică. Iată de ce este ușor să întâlnești mulți aspiranți care aleg viața religioasă.

Pe insula Nunukan mulți elevi trăiesc adesea în condiții nefavorabile, fără interesul și grija părinților care lucrează peste graniță și se întorc doar de 1-2 ori pe an. În consecință, în absența părinților, elevii adesea nu sunt în măsură să ajungă la părinți și trebuie să studieze independent și să se descurce singuri în viața. Iată de ce trebuie să avem grijă de acești copii. Deoarece este o comunitate temporară care locuieşte pe o insulă, este o lipsă de aprovizionări și produse alimentare, totuși trei surori (Helma, Elsa și Monica) încearcă să facă pentru acești copii, tot ce le stă în putere cu un entuziasm tineresc.

Sr. Paola

* * *

Articol apărut în ediția de Paște, 2020, a revistei Surorilor Franciscane Misionare de Assisi „Assisi Solidale Onlus”. Revista este membru al Forumului SAD și este recunoscută de Agenția pentru ONLUS.

* * *

Revista, în italiană, se găsește aici.