A trecut la Domnul Sr. GENOVEVA FARȚADE

       A trecut la Domnul Sr. GENOVEVA FARȚADE de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi

     

         Sr. Genoveva Farțade s-a născut în ziua de 2 ianuarie 1939, la Luizi Călugăra (Bacău).
        Cu dorința de a fi cât mai aproape pe Dumnezeu, în așteptarea libertății de sub jugul regimului comunist, se dăruiește slujirii în Parohia de la Pustiana între anii 1962-1970 și apoi în parohia de la Botoșani din 1970 până în 1992.
       În 1993 începe împreună cu sora ei, Maria, noviciatul în familia noastră religioasă, a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi.
       Cunoscându-le foarte bine, pr. Iosif Pal, paroh de Luizi Călugăra, spunea despre ele cu acea ocazie: ”Sunt evlavioase, iubitoare de viață creștină trăită în mod autentic, participă activ la Sf. Liturghie și Sf. Împărtășanie, ca și la celelalte celebrări liturgice….din comportarea lor arată că doresc să îmbrățișeze viața religioasă…”
        După doi ani de formare mai intensă și de aprofundare a valorilor carismei noastre, Sr. Genoveva este admisă la profesiunea religioasă, pe care o face pe 13 iunie 1995. Profesiunea perpetuă o va face 3 ani mai târziu, pe 13 iunie 1998, oferindu-se, astfel, cu totul și în mod definitiv lui Dumnezeu.
        În cererea pe care a făcut-o cu acea ocazie își exprima dorința pe care a purtat-o mereu în adâncul inimii dar pe care n-a putut să o realizeze din cauza regimului comunist care, în acele vremuri, a interzis viața consacrată:
        ”Doresc să-mi consacru viața lui Dumnezeu după exemplul sf. Francisc… deoarece sunt ferm convinsă că aceasta este pentru mine calea pe care Dumnezeu mi-a trasat-o… pe urmele Sf. Francisc în slujirea celor săraci și nevoiași.”
        Asemenea Sfântului Francisc de Assisi, și Sr. Genoveva a lăsat toate și l-a urmat pe Cristos, Mirele ei, sărac și răstignit. A renunțat și la casa în care locuia oferind-o Institutului, casă care astăzi este una dintre comunitățile noastre în care surorile trăiesc și slujesc.
Parcursul vieții ei de consacrare ni-l povestește chiar ea:
        „Am venit în mănăstire la vârsta de 51 de ani (…). Prima dată am stat acasă pentru că s-a făcut comunitate acolo (…). Apoi am plecat la Valea Mare… apoi, ne-am mutat la Hălăucești”.
         Se dedică în mod special rugăciunii și trăirii cu bucurie a lucrurilor simple întâlnite în timpul unei zile, după cum ea însăși mărturisește:
        „Munci grele nu putem face, dar când lucrăm manual profităm de ocazie și ne rugăm… spunem coroana franciscană, spunem rozarii, avem atâtea obligații pentru cine să ne rugăm! În capelă nu poți să stai mult…De când am probleme cu picioarele, nu mai pot să merg, dar mă rog… În fiecare dimineață, la ora 6.00, primul rozariu pe care îl fac este pentru Papa, episcopi și superioara generală”
        După ce, în ultima perioadă situația sănătății sale s-a agravat în mod vizibil, în ziua de 14 noiembrie 2020, sora moarte o vizitează și o poartă de la Hălăucești spre Împărăția cerului, ca să-l întâlnească pe Cristos, exact în anul în care a celebrat jubileul celor 25 de ani de consacrare și slujire lui Dumnezeu.
        Rămânând conștientă până la sfârșit, sr. Genoveva ne-a lăsat ca testament o mărturie profundă prin modul în care și-a trăit viața, prin felul în care s-a pregătit și a trecut la cele veșnice dar și prin ultimele cuvinte rostite înainte de a intra în veșnicie:
         „În viața mea am dorit să împlinesc voința lui Dumnezeu și acum sunt liniștită. Viața este o binecuvântare… Persoanele consacrate sunt și trebuie să fie o laudă continuă adusă lui Dumnezeu!”
        În fața unui astfel de model de credință, iubire, dăruire și fidelitate, noi surorile ei întru Domnul, rămânem fără cuvinte, copleșite de admirație față de lucrarea lui Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi. Lăsăm să răsune cuvintele lui Isus care parcă sunt adresate în mod direct sr. Genoveva:
       «Bine, servitor bun şi credincios! … Intră în bucuria stăpânului tău!» (In 15,21)

       Dumnezeu să o odihnească în pace!

Sf. Liturghie de înmormântare va fi celebrată, marți, 17 noiembrie 2020, la ora 11.00, în Capela Cimitirului de la Luizi Călugăra.

                                                                                                                                                         Sr. Irina Giurgică
                                                                                                                                                     Secretară Provincială